Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Sunday, January 15, 2012

Darul Ansar Kajang
Alhamdulillah, segala pujian yang maha mutlak hanya layak bagi Allah SWT Tuhan sekalian alam. Salawat dan salam buat kekasih yang dirindui junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ke atas ahli keluarga Baginda SAW yang mulia, ke atas para isteri Baginda SAW yang suci, ke atas para sahabat dan hawari Baginda SAW yang setia dan yang mengikuti jejak langkah mereka dengan beti bail lagi sempurna sehingga hari kiamat kelak.

Alhamdulillah, pengajian pertama bagi pengajian pengubatan dan rawatan Islam sesi-4 yang dianjurkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan dengan kerjasama pihak Surau Al-Muqaddis, Taman Sri Kantan, Kajang, Selangor Darul Ehsan selamat diadakan. Seramai 30 orang peserta yang memiliki pelbagai bentul latarbelakang pengajian dan pendidikan telah menyertai kursus yang diadakan selama setahun bermula pada 14 Januari 2012 hari sabtu.

Majlis tersebut telah dimulai dengan ucapan taklimat Pengerusi Darul Ansar Negeri Selangor iaitu Tuan Hj. Salleh bin Subi Al-Ansari, kemudian ucapan Pengerusi Surau Al-Muqaddis Kajang iaitu Tuan Hj. Abdul Razak bin Jantan dan dibacakan doa oleh Tuan Imam Surau Al-Muqaddis iaitu Al-Fadhil Ustaz Mohd Firdaus.

Pengajian yang diadakan ini bermula jam 2.30 petang - 4.30 petang. Memandangkan tempat pengajian ini diadakan di Surau Al-Muqaddis, Kajang ini luas dan mampu memenuhi lebih 100 orang jemaah dalam satu masa. Maka, sukacitanya dimaklumkan bahawa pihak Darul Ansar Kajang masih menerima kemasukan bagi peserta bagi sesi 2012 ini. Suka dijelaskan yuran dan fee yang dikenakan untuk pengajian ini.

1. Yuran Fee Masuk: RM3 Sahaja.
2. Yuran Pendaftaran: RM10 Sahaja.
3. Yuran Bulanan: RM50
4. Kitab 'Thibb Al-Idrisi Al-Ansari': RM120 Sahaja

Jumalahnya adalah RM183.00 Sahaja, boleh dijelaskan pada hari pengajian yang kedua iaitu pada 28 Januari 2012. Bagi yang berminat untuk menyertainya bolehlah menghubungi:

1. Tuan Hj. Salleh Al-Ansari: 013-2600193.
2. Tuan Hj. Adzemi Al-Ansari: 019-3835287.

2 comments:

  1. salam ustaz, saya xda ape2 pengalaman dalam perubatan adakah boleh mnyertai pengajian ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu'alaikum WBT. Insya Allah, Tuan Amry2heMuallij boleh menyertai pengajian ini dengan izin Allah SWT. Semoga diberkati Allah SWT. Wassalam.

      Delete

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR