Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Monday, January 10, 2011

SETAHUN BERSAMA DARUL ANSAR OLEH TUAN HJ. ABD. NASIR BIN HJ YUSOFFSETAHUN BERSAMA DARUL ANSAR
Oleh:
Al Mu'allij Tuan Hj. Abd. Nasir bin Hj. Yusoff.Pada malam Isnin, 9 Jan 2011 yang lepas, majlis perasmian Kursus Perubatan Islam Ke-3 yang dikendalikan oleh Akademi Rawatan Islam Darul Ansar, di Pulau Gadong, Melaka telah diadakan. Secara resmi juga, saya dari pengambilan ke-2 yang tamat kursus pada bulan Disember 2010, telah menjadi “murid senior” dengan kedatangan pelajar-pelajar baru itu. Saya gunakan perkataan murid kerana masih banyak lagi yang perlu saya belajar dan amalkan dan masih terasa segan untuk dikenali sebagai muallij, walaupun diploma sudah ada di tangan. Yang pasti objektif saya memasuki Akademi ini tercapai iaitu pertama menjalinkan silaturrahim dengan ikhwan yang lain, kedua mempelajari ilmu agama yang selama ini banyak saya abaikan dan ketiga dapat mengamalkan zikir-zikir yang dipelajari terutamanya selepas solat fardhu. Dan yang paling utama sekali ialah dapat merasai nikmat hidup beragama.


Sama sekali saya tidak menyalahkan ibu bapa, kerana tidak memasukan saya ke sekolah agama dahulu dan saya juga tidak menyalahkan diri sendiri kerana memilih pendidikan sekular dan kerjaya yang tidak memakai gelaran ustaz. Malah saya sangat bersyukur kerana apa yang saya harungi membuatkan saya lebih bersemangat untuk menebus kembali apa yang terlepas sebelum ini, seolah-olah diri ini muda kembali, (muda dari sudut rohani) walaupun badan sudah hampir menjejaki umur pencen.


Keputusan yang saya ambil untuk belajar dengan Darul Ansar yang dipimpin oleh SF. Syeikhuna Al Ustaz Hj. Muhammad Rajab Akmal bin Hj. Abdul Halim Al Idrisi merupakan langkah yang terbaik pernah saya ambil dan kesyukuran yang amat sangat saya hulurkan kepada Tuhan yang mencipta dan mentadbir diri ini. Saya juga amat berterima kasih kepada Al Ustaz kerana mengajar dan membimbing saya dan kawan-kawan yang lain mengenal pelbagai kaedah ilmu perubatan berteraskan syariat Islam.


Walaupun saya agak kekok bersalaman kaedah Islam iaitu dengan memeluk dua kali kiri dan kanan, tapi hormat saya kepada Al Ustaz tidak sekali-kali tercalar. Justeru saya rasa sedih apabila isu anugerah pelajar cemerlang diambil secara serius hingga menjejaskan hubungan yang sebelum ini erat dibina. Namun, saya yakin berdasarkan pengalaman sebelum ini, Al Ustaz memang pemaaf orangnya. Saya doakan semoga kejernihan yang dibina akan kembali menyinar demi memartabatkan lagi Darul Ansar di persada dunia perubatan Islam.


Akhir sekali pesanan buat diri saya sendiri dan juga ikhwan yang lain, khususnya dari intake ke-2, perkukuhkan lagi jiwa kita dengan lebih banyak berzikir dan majlis zikir setiap malam Jumaat di Darul Ansar Pulau Gadong, seberapa daya hendaklah kita hadir kerana di situlah timbulnya semangat keikhwanan antara kita. Ampun maaf jika emosi ikhwan terganggu.

Nasir Yusoff

No comments:

Post a Comment

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR