Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Thursday, January 13, 2011

PERANAN SUFI DALAM JIHAD


PERANAN SUFI DALAM JIHAD
Oleh:
HJ. MUHAMMAD RAJAB AKMAL BIN HJ. AB. HALIM AL-IDRISI

Kita seringkali mendengar pelbagai jenis cemuhan dan penghinaan yang dilemparkan terhadap ajaran tasawwuf, bahkan ada golongan yang mengatakan bahawa tasawwuf itu merupakan kesesatan, bukan sekadar itu sahaja bahkan ada yang mengkafirkan ajaran tasawwuf yang mulia ini. Kononnya ajaran Tasawwuf ini bukanlah daripada ajaran Baginda Nabi SAW bahkan direka-reka oleh ulama’ sufi. Ini adalah fitnah terbesar terhadap Baginda Rasulullah SAW. Bahkan golongan yang mendakwa mereka itu salafi-sunnah sebenarnya banyak perkara yang diambil tanpa ditimbang-tara, mereka terus mencerca tanpa mengkaji terlebih dahulu.

Bagi mereka kesufian itu merupakan salah satu doktrin yahudi yang menyelinap masuk ke dalam ajaran Islam. Mereka berpendapat golongan sufi itu hanya mementingkan zikir, wirid, solat sunat, baca Al Quran, iktikaf di Masjid dan sebagainya tanpa mengambil tahu akan masalah masyarakat sekitarnya sehingga menyebabkan musuh-musuh Islam Berjaya melakukan tipudaya terhadap masyarakat Islam, itu adalah dakwaan yang tidak benar dan mereka perlu buktikan fakta mereka. Bukan hanya cakap-cakap sahaja. Buktikan di mana ulama sufi yang tidak berjuang dan berjihad?

Kita lihat kembali sejarah yang pernah berlaku di Libya, sebuah gerakan yang sangat masyhur sehingga menggegar bumi kuffar dan kuncu-kuncunya iaitu Al Harakah Al Sanusiyah yang dipelopori oleh Al Imam Sayyid Muhammad Al Syarif Al Mahdi Al Sanusi Al Hasani RA, beliau merupakan ulama yang tegas, seorang Mursyid Tariqat Al Ahmadiyah Al Sanusiyah, bahkan ada pendapat yang beliau merupakan Mujaddid Islam, kemudian kepimpinannya diserahkan kepada anak iaitu Al Imam Sayyid Ahmad Al Syarif Al Sanusi, mereka telah melahirkan ribuan mujahid sufi yang sanggup menentang penjajah kafir Itali pada ketika itu, nama yang cukup masyhur dalam sejarah Libya ini adalah Syeikh Al Mujahid Al Syahid Umar Al Mukhtar RA. Ini membuktikan kesan-kesan zikir dan wirid itu dapat membangkitkan rohani untuk berjihad Fi Sabilillah. Begitu juga sejarah telah melakarkan seorang Wali Allah yang masyhur yang merupakan cicit Sayyid Ahmad bin Idris Al Hasani pendiri Tariqat Al Ahmadiyah Al Idrisiyah iaitu Sayyid Muhammad bin ‘Ali Al Idrisi Al Hasani Al Yamani telah melancarkan gerakan jihadnya di ‘Asir, Yaman (kini dibawah Saudi). Beliau telah berjaya menubuhkan kerajaan sufi dan menjadi raja yang pertama bagi kerajaan Al Adarisah.

Kemudian kerajaan tersebut diserahkan kepada anakandanya iaitu Sayyid ‘Ali bin Muhammad Al Idrisi Al Hasani, pada ketika itu telah tercetus peperangan di antara kerajaan ‘Asir dengan Britain dengan kerjasama Wahhabi untuk menjatuhkan kerajaan yang mulia itu. Nah! Lihatlah sejarah, siapa yang sebenarnya pengkhianat, munafik dan bermuka-muka? Tergamak mereka menjatuhkan kerajaan Islam dengan bekerjasama dengan Britain Kafir. Di atas sikap mereka yang bermuka-muka itu, dan diatas pertimbangan Sayyid Al Malik ‘Ali Al Idrisi Al Hasani sebagai raja ‘Asir ke-2 serta baginda tidak mahu berlakunya pertumpahan darah sesama muslim, baginda terpaksa menyerahkan ‘Asir kepada Sa’udi pada waktu itu dan kini ‘Asir dibawah jajahan kerajaan Sa’udi.

Bahkan sejarah di Terengganu menceritakan kepada kita, bahawa seorang ulama sufi yang juga mursyid Tariqat Naqsyabandiyah iaitu Sayyid Tokku Paloh juga telah mencetuskan jihad secara tidak langsung, bahkan beliau memberi perlindungan dan didikan kepada Mat Kilau, Tok Gajah, Tok Bahaman, Hj. Abdul Rahman Limbong.

Begitu juga terdapat gerakan jihad di Indonesia yang berjihad menentang pejajahan Belanda Kafir. Begitulah gerakan jihad sufi yang membuktikan sufi tidak menolak dunia, bahkan menggerakkan masyarakat muslim supaya berjihad membela Islam dengan sebenar-benarnya. Kerana itulah suatu proses dalam tasawwuf iaitu 'Takhalli', 'Tahalli' dan 'Tajallli' kepada Allah SWT.

No comments:

Post a Comment

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR