Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Friday, January 7, 2011

KEMBARA SEORANG MU'ALLIJ (Bhgian 1)

KEMBARA SEORANG MUALLIJ(1)
Oleh : Sufi al-Mandili
TUAN HAJI MOHD ZAZMI BIN MOHD ZAIN.

Perjalanan sebagai seorang muallij atau perawat menggunakan kaedah rawatan Islam menjadi pengalaman baharu bagi penulis. Diijazahkan sebagai muallij pada Disember 2010, setelah setahun berguru dengan Sohibul Fadhilah Sheikh Haji Muhammad Rajab Akmal Halim al Idrisi, menjadikan detik-detik mendatang penuh dengan rasa tanggungjawab terhadap kemaslahatan dan kesejahteraan ummah baik dari segi jasmani, rohani dan lebih-lebih lagi tauhid terhadap Allah SWT.

Minat penulis mendekati kaedah rawatan menurut Islam berputik apabila sempat menadah beberapa kitab kuning berkaitan penyakit dan penawar daripada Ustaz Zakaria Awang al Ahmadi di Pondok Dinniah Ahmadiyyah, Batu 9, Cheras, Selangor sekitar 2004.

Selain itu penulis juga berkesempatan menyertai kursus yang dikendalikan oleh Ustaz Sharhan Shafie At Tobibi. Mulai saat itu penulis diperkenalkan dengan lebih jelas lagi tentang asal usul makhluk jin serta angkara perbuatan jin seperti sihir, saka, histeria dan sebagainya terhadap manusia.

Sehinggalah kesempatan menalaah kitab di bawah bimbingan Ustaz Rajab secara konsisten, sedikit demi sedikit pengetahuan serta pengalaman penulis kian bertambah.

Apapun perjalanan penulis masih terlalu jauh dalam usaha menyelami lebih banyak ilmu berkaitan penyakit gangguan jin dan syaitan serta kaedah menangkis dan mencari penawarnya.

Umum mengetahui bahawa dalam situasi dunia yang semakin ‘bergelora’ dengan pelbagai dugaan dan cabaran ini, fenomena mempercayai rawatan berlandaskan perbomohan juga turut bercambah.

Apa yang membimbangkan ialah apabila ada sebilangan daripadanya dikaitkan dengan pemujaan dan sebagainya yang boleh merosakkan akidah sehingga mengakibatkan syirik terhadap Allah SWT. Na’uzubillah.

Moga usaha penulis yang sekelumit ini setidak-tidaknya dapat menjadi pendorong dan memberi kesedaran mahupun keinsafan bagi insan lain agar tidak terjebak dan terpengaruh sehingga mendekati lantas mengamalkan perkara yang dimurkai Allah SWT,
..ends/

2 comments:

  1. Salam Ziarah. Mengenali seorang insan bernama TUAN HAJI MOHD ZAZMI BIN MOHD ZAIN walau pada seketika detik melahirkan perasaan kasih sayang sesama mukmin. Moga dengan sifat kasih sayang dan kebaikan serta kesabaran menimba ilmu pengubatan Islam akan menyebabkan beliau pasti melalui tempoh perjalanan sebagai muallij yang penuh cabaran dan dugaan. Doaku sebagai kenalan sejarak pandangan moga dipermudahkan Allah jua dalam segala urusan kebaikan pengubatan tuan haji.Amin. Mohd Zaini Zainal.Durian Daun Melaka.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum WBT..

    Kami juga berharap Tuan Hj Zazmie Zain komited dan bersungguh dalam dunia perubatan. Insya Allah Amin.

    ReplyDelete

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR