Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Wednesday, January 12, 2011

FADHILAT AZKAR DAN AURAD (Siri Pertama)


FADHILAT AZKAR DAN AURAD PILIHAN.

Oleh:
Muhammad Rajab Akmal bin Hj. Abdul Halim Al Idrisi
Penasihat Eksekutif D’Ansar Malaysia.


بسم الله الرحمن الرحيم
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَصْحَابِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَزْوَاجِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَنْصَارِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ذُرِّيَّةِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى مَنْ تَبِعَهُمْ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ فِيْ كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ عَدَدَ مَا وَسِعَهُ عِلْمُ اللهِ، أَمَّا بَعْد

Setelah Baginda Rasulullah SAW mengistiharkan bahawa Baginda SAW seorang Nabi yang telah diutuskan Allah SWT sama seperti Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS, maka masyarakat jahiliyah Quraisy pada ketika itu mengingkari dan menafikan kerasulan Baginda SAW sedangkan pada sebelum itu, Baginda telah digelari oleh musyrikin Makkah dengan gelaran yang sangat mulia iaitu ‘Al Amin’ iaitu ‘Yang Sangat Amanah’.

Pada ketika itu, dihadiri sebahagian besar suku keluarga Baginda SAW termasuklah Abu Lahab bin ‘Abdul Muthalib iaitu bapa saudara Baginda SAW. Kerana dek perasaan marah terhadap pengistiharan tersebut Abu Lahab yang begitu tinggi amarahnya pada waktu itu lantas membalingkan batu kepada Baginda SAW. Sebenarnya bukanlah Abu Lahab tidak meyakini anak saudaranya sebagai Nabi akan tetapi beliau sangat cemburu dan iri hati mengapakah anak saudaranya itu yang bernama Muhammad dipilih sebagai Nabi Pilihan, kenapa tidak dia sendiri yang dipilih oleh Allah SWT sebagai Nabi Pilihan kerana pada waktu itu, dia merupakan salah seorang pemimpin Quraisy yang disegani dan dihormati masyarakat Makkah.

Lantas daripada perbuatan Abu Lahab yang keji itu terhadap Baginda Nabi SAW yang sangat mulia itu, maka Allah SWT menurunkan Wahyu yang mengeji dan menghina serta melaknat Abu Lahab dan juga ieterinya iaitu Ummu Jamil. Iaitu:


Setelah Wahyu itu turunkan dan tersebar luaslah penghinaan Allah SWT terhadap Abu Lahab dan Ummu Jamil sehingga sampai kepada pengetahuan mereka berdua, maka Ummu Jamil dalam keadaan marah mencari Baginda SAW sambil dalam keadaan menjerit-jerit seperti orang gila di khalyak orang ramai berhampiran dengan Ka’abah yang mulia, sambil berkata: “Si Muhammad itu telah mengutuk moyang kita dan agama kita serta suruhannya itu telah mengkhianati kita!” Sambil pada tangannya ada sebiji batu yang ingin dilontarkan kepada Baginda SAW yang mulia itu.

Pada ketika itu juga Baginda SAW sedang duduk dekat dengan Ka’abah yang mulia bersama dengan Sayyiduna Abu Bakar Al Siddiq RA. Apabila Sayyiduna Abu Bakar Al Siddiq RA melihat Ummu Jamil semakin hampir dengan mereka berdua, lalu Sayyiduna Abu Bakar RA bekata kepada Rasulullah SAW: “Wahai Nabi Allah, dia (Ummu Jamil) telah hampir ke sini, saya bimbang dia akan nampakmu wahai Rasulallah.” Maka Baginda Nabi SAW bersabda “Sesungguhnya dia tidak akan dapat melihat aku.”

Kemudian Baginda SAW berdo’a dengan membaca sepotong ayat Al Quran seperti yang diwahyukan oleh Allah SWT dalam Surah Al Israa’ ayat 45 yang berbunyi:


Apabila si Ummu Jamil itu tiba dihadapan Sayyiduna Abu Bakar RA, dia langsung tidak dapat melihat Baginda Rasulullah SAW. Pada hal Baginda SAW yang sangat mulia itu berada bersebelahan dengan Sayyiduna Abu Bakar Al Siddiq RA pada waktu tersebut. Lalu Ummu Jamil berkata: “Wahai Abu Bakar, sesungguhnya aku telah dimaklumkan bahawa sahabatmu itu (Nabi Muhammad SAW) telah mengucapkan syair yang buruk (Surah Al Lahab) mengenai aku.” Maka Sayyiduna Abu Bakar RA menjawab: “Tidak, demi Tuhan Ka’abah, beliau tidak berbuat demikian kepada engkau.” Lalu Ummu Jamil dengan bercekak pinggang lalu bertawaf (mengelilingi) Ka’abah sambil berkata: “Sumpahan akan terkenan pada orang yang berkata buruk.” Dia berkata-kata sedemikian seperti orang gila dan sewel menyebabkan kaum Quraisy terpinga-pinga dengan sikap Ummu Jamil.

Do’a diatas telah pun kami riwayatkan daripada guru kami yang mulia iaitu Maulana Sayyid Al Syarif Muhammad bin Idris Al Idrisi Al Hasani RA daripada ayahandanya Al Imam Sayyid Idris Al Idrisi Al Hasani RA daripada ayahandanya Sayyid Muhammad Al Syarif Al Idrisi Al Hasani RA daripada ayahandanya Sayyid ‘Abdul Aal Al Idrisi Al Hasani RA daripada ayahandanya Sayyid Ahmad bin Idris Al Hasani Al Maghribi Al Fasi RA daripada Baginda Rasulullah SAW. Do’a ini telah termaktub didalam kitab ‘Al Ahzab’ yang telah dihimpunkan oleh Sayyid Muhammad bin ‘Ali Al Sanusi Al Hasani RA yang dinamakan sebagai ‘Al Husun Al Mani’ah Al Nabawiyah’.

Maka sangatlah digalakkan membacanya setiap hari selepas solat isyak atau seminggu sekali pada selepas solat Jumaat. Hal ini juga telah diwasiatkan kepada saya oleh Maulana Sayyid Ahmad bin Idris Al Idrisi Al Hasani RA, Sayyid Majdi bin Ma’mun Al Idrisi Al Hasani, Sayyid Musthafa bin Idris Al Idrisi Al Hasani, Sayyid Idris bin Musthafa Al Idrisi Al Hasani dan guru saya yang lain-lain. Maka amalkanlah agar kita memperoleh kelebihan dan manfaatnya seperti yang telah diamalkan oleh Baginda SAW, Sayyid Ahmad bin Idris Al Hasani dan sebagainya.

Bahkan dalam kaedah perubatan sendiri, khasnya ketika ‘memagar rumah’ saya tidak pernah meninggalkan bacaan ini bagi tujuan untuk membentengi dan melindungi kediaman tersebut dan penghuni daripada gangguan jin, syaitan, sihir, kecurian, perbuatan zalim, khianat orang dan sebagainya sebagai langkah ikhtiar dan tawakkal kepada Allah SWT. Kemudian membaca Surah Al Hadid ayat 25 pada batang besi atau tahi besi atau paku dan dipasakkan pada empat penjuru kawasan rumah kediaman tersebut iaitu:


Nasihatkan juga penghuni kediaman tersebut agar selalu melazimi membaca Al Quran dan memperbanyakkan zikrullah.

No comments:

Post a Comment

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR