Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Sunday, January 23, 2011

BUAT BAIK DIBALAS BAIK
BUAT BAIK DIBALAS BAIK
Oleh: Tuan Hj Abd Nasir bin Hj Yusoff Al Ansari


Pada mulanya saya memahami ayat dari Surah al Zalzalah di bawah dengan maksud, sesiapa yang melakukan amal kebaikan, akan dibalas oleh Allah dengan kebaikan juga di dunia dan di akhirat nanti.


"Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya) dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)."

Namun dari pemerhatian saya di kalangan orang-orang yang suka bersedekah, contohnya, ada juga yang tidak mendapat “balasan” sewajarnya dari Allah. Kehidupan mereka tidak menunjukkan yang mereka mendapat habuan balasan dari kebajikan yang dibuat. Lalu saya berfikir kenapa itu terjadi, sedangkan Allah telah menjanjikan sedemikian? Setelah saya rujuk dengan ustaz, barulah saya dapati bahawa balasan yang dimaksudkan tidak semestinya berlaku di dunia ini. Konsep “buat baik dibalas baik” dalam Islam tidak sama dengan konsep Karma dalam agama Hindu. Dalam Islam tidak semestinya seseorang yang berbuat kebaikan, pasti akan dibalas dengan kebaikan juga terutama di dunia ini. Contohnya ada dari kalangan nabi dan rasul yang ditimpa musibah.

Jadi kenapa perlunya kita melakukan kebaikan, kalau tidak dibalas dengan kebaikan? Jawapannya ialah Allah yang menghendaki sedemikian. Amalan kebajikan tidak sepatutnya diniatkan untuk mendapat balasan kemudian nanti. Soal balasan terserah kepada Allah. Yang pasti kebaikan yang dibuat adalah untuk menunjukkan yang kita ini hamba Allah, yang sentiasa taat dengan perintahnya, yang ingin membuatkan Allah suka pada kita atau dengan kata lain, insyaalah, mendapat rahmat dari Allah. Saya berpendapat seseorang yang mendapat rahmat dari Allah, sangat-sangat beruntung melebihi dari apa yang dicita-citakannya.

Jika ada yang ingin bersedekah, niatkan sahaja perbuatan itu dibuat kerana Allah menyukainya, bukan mengharapkan balasan material di dunia. Jika selepas itu, musibah menimpa, anggapkan saja yang Allah ingin menduga hati kita. Mungkin Allah ingin menduga kesabaran kita atau keikhlasan hati kita semasa berbuat kebaikan itu. Namun satu perkara yang tidak boleh dilupa ialah, sentiasalah berdoa mengharapkan hajat kita dimakbulkan termasuklah hajat material di dunia ini, kerana perkara itu juga sebahagian dari suruhan Allah.(Nota: Saya mohon komentar dari pembaca, jika tulisan saya tidak tepat dengan ajaran Islam sebenarnya dan saya mohon maaf jika ianya berlaku.)

1 comment:

  1. Berperasangka baik dan tidak menyimpan dendam dapat melindungi hati kita. InsyaAllah.

    ReplyDelete

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR