Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Tuesday, September 7, 2010

PERUTUSAN EIDUL FITRI 1432H OLEH TUAN YDP DARUL ANSAR


اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدٍ وَمَنْ تَبِعَهُمْ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ فِيْ كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَسٍ عَدَدَ مَا وَسِعَهُ عِلْمُ اللهِ، أَمَّا بَعْدُAlhamdulillah, segala pujian ditinggikan kepada Allah ‘Azza Wajalla. Salawat dan salam buat junjungan kekasih yang sentiasa dirindui Sayyiduna wa Maulana Muhammad SAW, kepada ahli keluarganya, para sahabatnya, para ulama dan auliya’ yang mengikuti jejak langkahnya mereka yang baik sehingga hari kiamat. Amin.

Saya ingin mengucapkan selamat menyambut Eidul Fitri kepada seluruh ikhwan Darul Ansar, semoga kita menyambutnya dengan penuh sederhana dan mengikuti sunnah Rasulullah SAW. Sambutan Eidul Fitri yang bakal kita sambut ini hendaklah kita rasakan suatu kemenangan bagi orang-orang yang beriman. Sambutan kemenangan ini adalah daripada cebisan daripada sirah Nabi SAW dalam peperangan al Ahzab (bersekutu kerana orang musyrikin mekah, orang yahudi serta munafik bersepakat hendak mengalahkan orang-orang Islam) atau al Khandaq (parit). Ini kerana kemenangan orang-orang Islam dalam peperangan tersebut yang bermula dari bulan Ramadhan hingga berlanjutan ke hujung bulan Syawal dan membuahkan hasil dengan kemenangan kaum muslimin daripada Allah SWT.

Lafaz takbir raya yang kita ucapkan setiap tahun ini merupakan lafaz syukur dan takzim kepada Allah yang sebenarnya telah diucapkan oleh Rasulullah SAW dan sahabat dalam peristiwa Fathul Makkah (Pembukaan Kota Mekah) dengan selamat dan tidak menumpahkan darah. Jika kita hayati akan lafaz tersebut membuktikan kekuasaan Allah SWT memumbangkan pakatan musyrikin dalam perang al Ahzab.

Jadi seharusnya sebagai seorang muslim yang tulen kepada Allah SWT menghadirkan perasaan berjaya kerana menundukkan memerangi keinginan nafsu syahwat selama 30 hari dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.

Pada kesempatan ini saya selaku Yang Dipertua Darul Ansar menyusun sepuluh jari untuk memohon kemaafan kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat, khususnya kepada tuan guru kita, al Fadhil Syeikh Muhammad Rajab Akmal bin Abdul Halim al Idrisi sekalu al Musyriful ‘Am / Penasihat Eksekutif Darul Ansar, sepanjang saya menjalankan tanggungjawab YDP ini melakukan kesilapan dan kesalahan dalam mentadbir Darul Ansar, para Ahli Majlis Syura Darul Ansar, para ahli Persatuan Perubatan Islam Darul Ansar Malaysia, para ahli saham dan Ahli Lembaga Pengarah Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka, Ahli Lembaga Pengarah Akademi Rawatan Islam Darul Ansar, pemegang saham Darul Ansar Trading And Marketing, seluruh ikhwan Darul Ansar.


Al Faqir Ilallah al Qawi
Ustaz Haliman bin Haji Sidek
Yang Dipertua
Persatuan Perubatan Islam Darul Ansar Malaysia 2009/2011

No comments:

Post a Comment

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR