Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Iklan KOANSAR - UPAH HAJI 2014

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Rayuan INFAQ untuk PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Sahabat

Sunday, December 27, 2009

RASUKAN JIN, BENAR ATAU KHAYALAN?

Apakah Jin Boleh Merasuki Manusia?

Allah SWT berfirman di dalam surah al-Baqarah ayat 275:

‏الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لاَ يَقُومُونَ إِلاَّ كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ

Maksudnya: “Orang-orang yang memakan harta riba, mereka tidak berdiri (pada hari kiamat) melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuki syaitan kerana gila.”

Para ulama menjadikan ayat ini sebagai dalil bolehnya jin memasuki tubuh manusia dan merasuki mereka, kerana mustahil Allah SWT membuat perumpamaan di dalam firmannya yang mulia dengan suatu perkara yang tidak boleh berlaku. Apabila Allah SWT membuat perumpamaan orang-orang yang memakan riba di dunia akan bangun pada hari kiamat kelak seperti orang yang dirasui syaitan, menunjukkan manusia boleh dirasuki oleh syaitan.

Al-Imam Ibn Kathir ketika menafsirkan ayat di atas berkata:

لا يقومون من قبورهم يوم القيامة إلا كما يقوم المصروع حال صرعه وتخبط الشيطان له‏
Maksudnya: “Mereka (orang yang memakan riba) tidak bangun dari kubur-kubur mereka pada hari kiamat, melainkan seperti berdirinya orang yang disawan ketika sawannya disebabkan dirasuki syaitan.”

Nabi SAW pula bersabda:

إن الشيطان يجري من ابن آدم مجرى الدم
Maksudnya: “Sesungguhnya Syaitan bergerak di dalam badan anak adam melalui tempat perjalanan darah (urat).”
Al-Asy’ariy di dalam Maqalaat Ahl al-Sunnah Wal Jama'ah berkata: “Sesungguhnya jin memasuki badan orang yang disawan (oleh syaitan).” Dan beliau menjadikan ayat al-Quran di atas sebagai dalilnya.

'Abdullah ibn Imam Ahmad ibn Hanbal berkata:

قلت لأبي‏:‏ إن قوماً يزعمون أن الجني لا يدخل في بدن الإنسي فقال‏:‏ يا بني يكذبون هو ذا يتكلم على لسانه‏
Maksudnya: “Aku bertanya kepada bapaku (Imam Ahmad): Sesungguhnya ada segolongan manusia beranggapan bahawasanya jin tidak boleh memasuki badan manusia.” Jawab bapaku: “Wahai anakku, mereka itu berdusta, jin boleh berbicara melalui lidah orang yang dirasukinya.”

Imam Ahmad dan Imam al-Baihaqi juga ada meriwayatkan hadith dari Nabi SAW yang baginda SAW didatangi oleh seorang budak yang dirasuki, lalu Nabi SAW bersabda:

‏اُخْرُجْ عَدُوَّ اللهِ، اُخْرُجْ عَدُوَّ اللهِ‏
Maksudnya: “Keluar wahai musuh Allah, keluar wahai musuh Allah.” Di dalam riwayat yang lain baginda menyebut:

اخرج عدو الله ، أنا رسول الله‏
Maksudnya: “Keluar wahai musuh Allah, aku adalah Rasulullah.” Lalu budah itupun sembuh.

Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah RH di dalam Majmu’ al-Fatawa (Jilid 24, m.s. 276-277) berkata: “Kewujudan jin telah thabit berdasarkan Kitab Allah SWT dan Sunnah Rasul SAW dan berdasarkan kesepakatan generasi salaf dan para imam mereka, demikian juga masuknya jin ke dalam badan manusia thabit dengan kesepakatan para imam Ahli Sunnah Wal Jama'ah…”
Wallahu a’lam.

No comments:

Post a Comment

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار

فُوْسَتْ فغَاجِيَنْ اَلْحُفَّاظ دَارُ الأَنْصَار
Sebuah induk institusi pengajian Islam (kanak-kanak, remaja, dewasa & warga emas) akan dibangunkan oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) di Kg. Solok Binjai, Pengkalan Balak, Masjid Tanah, Melaka yang bernilai RM 700,000 di atas tanah persendirian yang dimiliki oleh Al Fadhil Ustaz Hj. Abdul Halim bin Hj. Maidin seorang guru agama juga merupakan Pengerusi Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) yang dibesarkan di Pengkalan Balak. Pihak kami mengalu-alukan sumbangan, zakat, sedekah jariah, waqaf tanah 1x1 kaki persegi bernilai RM 100 dan sebagainya untuk pembangunan dana akhirat ini. Segala sumbangan tuan & puan boleh dimasukkan kedalam akaun CIMB Islamic: 0404-0000135-10-8 atas nama PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR. Projek pembangunan tersebut akan bermula Disember 2011 dan dijangka siap pada hujung tahun 2012 serta pengambilan pelajar akan bermula pada 2013. Bagi penama sumbangan waqaf layak menerima Sijil Waqaf yang dikeluarkan oleh Darul Ansar. Sabda Baginda Rasulullah SAW yang bermakud: "Apabila matinya manusia, maka terputuslah segala-galanya kecuali TIGA perkara iaitu: Sedekah Jariah (yang tidak putus pahalanya) atau ilmu yang bermanfaat atau anak soleh yang mendoakan ibu bapanya." - Hadith riwayat Imam Al Bukhari

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Contoh Sijil Waqaf PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR

Bagi setiap penyumbang waqaf bernilai RM 100 dan ke atas layak untuk menerima Sijil Waqaf. Cara untuk mendapat Sijil Waqaf tersebut ada 3 cara iaitu: (1) Boleh membelinya di Pejabat Urusan Darul Ansar Pulau Gadong. (2) Boleh membelinya daripada wakil sah yang dilantik oleh Darul Ansar. (3) Melalui akaun PUSAT PENGAJIAN AL HUFFAZ DARUL ANSAR dan kemudian akan diposkan kepada penyumbang. Semoga diberkati Allah SWT.

Blogger Darul Ansar Dan Sahabat

BANGUNAN DARUL ANSAR

BANGUNAN DARUL ANSAR
Bangunan ini dimiliki oleh Persatuan Pengubatan Islam Darul Ansar Kebangsaan (PERDANA) dan Darul Ansar memiliki beberapa aset penting dan beberapa buah anak syarikat yang berfungsi untuk menjana ekonomi ahli, kebajikan, pendidikan dan sebagainya. Antara langkah terawal pihak Darul Ansar telah menubuhkan sebuah syarikat perniagaan pertamanya iaitu Darul Ansar Trading And Marketing, Pusat Rawatan Darul Ansar & Ruqyah Darul Ansar Centre yang telah didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR), berdaftar dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Akademi Rawatan Islam Darul Ansar (AKRAWI DARUL ANSAR), Pusat Rawatan Islam Darul Ansar (PURAWI DARUL ANSAR), & Pusat Pengajian Al Huffaz Darul Ansar

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)

SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA (SKIM)
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR) telah didaftarkan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dibawah pendaaftaran: M4-0261

ANGKASA

ANGKASA
Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Melaka Berhad (KOANSAR) berdaftar dibawah Angkatan Koperasi Kebangsaan Berhad (ANGKASA) bernombor keahlian: 4857/MA0204

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PERSATUAN PENGUBATAN ISLAM DARUL ANSAR KEBANGSAAN

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

PUSAT PENGAJIAN AL-HUFFAZ DARUL ANSAR

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

Koperasi Perubatan Islam Darul Ansar Berhad (KOANSAR)

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

AKADEMI RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR

PUSAT RAWATAN ISLAM DARUL ANSAR